Advent

Ontem foi o primeiro de 4 domingos até ao Natal. 
Na Suécia é tradicão acender-se uma vela por cada Domingo para assinalar a chegada do Natal. Como tinha referido no último post, fomos convidados para uma “fika” em celebracão em casa dos vizinhos dos pais do O.

Havia bastante comida, mas havia algumas especialidades que eu tinha de provar. Uma delas é uma bebida alcoólica ou não. A escolha é de quem bebe. Chama-se “glögg” e eu deixo-vos a receita alcoólica:

  • 2 garrafas de vinho do porto
  • meio litro de brandy
  • especiarias: paus de canela, cardamomo e cravinho
  • 1 cascas de laranja
  • 10 colheres de acúcar
  • passas
  • amendoas

Misturar tudo num tacho e no fogão deixar chegar até ao ponto em que quase começa a ferver. Deixar em lume brando por uma hora. É importante que não ferva para não perder o álcool. 
É bom, doce… parece vinho aquecido. Mas a forma como se bebe: numa chávena e com bocadinhos de amêndoa ou passas é aconchegante.

Para acompanhar a bebida, provei os dois elementos essenciais no Natal sueco: bolinhos de açafrão e bolachinhas de gengibre. Em sueco: saffransbullar e pepparkakor.

As casas começam a estar decoradas para o natal: estrelas nas janelas e os candelabros com as luzes ou velas do Advento. Advento significa “chegada” e as luzes ajudam a esquecer as longas horas de noite e a relembrar que o Natal está perto. A tradição que leva os suecos a pendurar nas janelas estrelas de papel iluminadas, vem da Repúplica Checa e chegou a este país nórdico em 1930. Representa a estrela que guiou os três Reis Magos até ao local do nascimento de Jesus. Chama-se “Morovian”. 

   
   

Yesterday was the first of four Sundays until Christmas.

In Sweden the tradition dictates that you light up a candle for every Sunday to celebrate the arrival of Christmas. As I mentioned in the last post, we were invited for a “fika” in celebration of the neighbors of the fathers of O.

There was plenty of food, but there were some specialties that I had to try. One is an alcoholic drink (or non-alcoholic – the choice is yours). It is called “glögg” and here is the alcoholic version recipe:

  • 2 bottles of port wine
  • half a liter of brandy
  • spices: cinnamon sticks, cardamom and cloves
  • 1 orange peels
  • 10 tablespoons sugar
  • raisins
  • almonds

Mix everything in a pot on the stove and let get to the point where it almost starts to boil. Allow to simmer for an hour. It is important not to let it boil, in order to avoid burning off the alcohol.
Glögg is good, sweet … tastes like mulled wine. But the way you drink: in a small cup with almond bits or raisins gets you a cosy feeling.

To go with the drink I also tried the two essencials for a Swedish Christmas: saffron buns and ginger cookies.In Swedish: saffransbullar and pepparkakor.

The houses around here are starting to look ready for Christmas: stars in the windows and chandeliers with the lights or candles of the Advent. Advent means “arrival” and the lights help to forget the long dark hours and to remember that Christmas is arriving. The tradition that makes Swedes hang lighted paper stars on the windows comes from Czech Repuplic and it has reached this Nordic country in 1930. It represents the star that guided the three wise men to the birthplace of Jesus. It´s called the “Morovian”.

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